بازدید این صفحه: 4328 تاریخ انتشار: 1393/8/28 ساعت: 09:51:17
چراعفو و احسان؟ حضرت آیت الله ابراهیم امینی
چراعفو و احسان؟ نوشتاری از آیت الله امینی برگرفته از کتاب الگوهای فضیلت خطیب نماز جمعه قم که تقدیم مخاطبان گرامی می شود:
موضوع: اعتقادی
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مرجع ما (پایگاه اطلاع رسانی مراجع شیعه)؛
يكى از اصحاب امام سجّاد عليه السلام روايت مى كند كه يك نفر از خويشان امام، در حضور جمعى از اصحاب، به آن حضرت شديداً دشنام داد و بدگويى كرد، ولى آن جناب اصلاً جوابش را نداد. بعد از چندى به اصحاب فرمود: «دشنامهاى آن مرد را شنيديد. اكنون مىخواهم بروم جوابش را بدهم. اگر شما مىخواهيد همراهم باشيد.
با آن حضرت به سوى منزل آن شخص حركت كرديم. شنيديم كه در بين راه، اين آيه را زمزمه مىكرد: «والكاظمين الغيظ والعافين عن الناس والله يحبّ المحسنين».
وقتى به منزل آن مرد رسيديم، از منزل خارج شد در حالى كه آماده نزاع و حمله بود؛ زيرا، چنين مىپنداشت كه على بن الحسين آمده تا جسارتهاى او را تلافى كند.
در اين حال امام سجّاد عليهالسلام به او فرمود: «برادر! تو درباره من چنين و چنان گفتى. اگر آنچه گفتى، درست باشد، من توبه مىكنم، و اگر دروغ باشد، خدا گناهان تو را ببخشد.».
آن مرد از گفتار خود پشيمان شد. پيشانى آن حضرت را بوسيد و عرض كرد: «من چيزهايى را گفتم كه در شما نبود و خودم به آنها سزاوارترم.».(1)
كنيز على بن الحسين عليهالسلام آب مىريخت تا آن حضرت وضو بگيرد، ناگهان آفتابه از دست كنيز بر سر حضرت افتاد و صورتش را زخم كرد. امام سر برداشت و به كنيز نگاه كرد. كنيز عرض كرد: «خدا در قرآن مىگويد: «والكاظمين الغيظ.» .». امام فرمود: «خشم خودم را فرو نشاندم.».
كنيز عرض كرد: «والعافين عن الناس.» . امام فرمود: «خدا، گناه تو را ببخشد.».
كنيز عرض كرد: «والله يحبّ المحسنين.» . امام فرمود: «تو را آزاد كردم هر جا خواستى برو.».(2)
امام سجّاد عليهالسلام ميهمان داشت و خادم براى ميهمانان كباب مىآورد. ناگهان سيخ آهنى كباب بر سر يكى از كودكان كه زير پله بود، افتاد. غلام متحيّر و مضطرب شد. امام به او فرمود: «تو اين عمل را عمداً انجام ندادى و آزاد هستى.».(3)
مردى در خارج منزل به امام سجاد دشنام داد و توهين كرد. همراهان امام خواستند به توهين كننده حمله كنند. امام آنان را نهى كرد. آن گاه به آن شخص فرمود: «آن چه بر تو پوشيده است، بيشتر از اينهااست. آيا حاجتى دارى كه به تو كمك كنم؟». سپس لباسى را به او عطا كرد و دستور داد يك هزار درهم به وى دادند.
مرد از اين برخورد و احسان، شرمنده و از كردار خود پشيمان شد. بعداً هرگاه امام را مىديد عرض مىكرد: «شهادت مىدهم كه تو از اولاد پيامبر هستى.».(4)
على بن الحسين عليهالسلام شبانه به دَرِ منزل پسر عمويش مىرفت و به صورت ناشناس به او كمك مىكرد. آن مرد مىگفت: «خدا تو را رحمت كند كه به من احسان مىكنى، ولى علىابن الحسين به من كمك نمىكند. خدا جزاى خير از جانب من به او ندهد!».
حضرت سخنان او را مىشنيد و تحمّل مىكرد و خودش را معرّفى نمىكرد. بعد از وفات على بن الحسين كه كمكها قطع شد، فهميد كه احسان كننده، امام سجّاد بوده است. بعد از آن سر قبرش مىرفت و گريه مىكرد.(5)
على بن الحسين عليهالسلام به جماعتى برخورد كرد كه غيبت او را مى كردند. حضرت توقّف كرد و فرمود: «اگر شما راست مى گوييد، خدا مرا ببخشد، و اگر دروغ مىگوييد، شما را مورد مغفرت قرار دهد.».(6)
پاورقی:
1ـ بحارالأنوار، ج 46 ، ص 54
2ـ بحارالأنوار، ج 46 ، ص 68
3ـ بحارالأنوار، ج 46 ، ص 99
4ـ بحارالأنوار، ج 46 ص 99
5ـ بحارالأنوار، ج 46 ، ص 100
6ـ بحارالأنوار، ج 46 ، ص 96
منبع:
الگوهاى فضيلت، ص:250 - 251
اثر: آيت الله ابراهيم اميني
کد خبر: 139382830830
1393/8/28
آخرین مطالب 1392/12/9:
در دیدار با تحریریه ایلنا مطرح شد؛
/
آسیبشناسی فعالیت رسانهها از دیدگاه حضرت آیت الله امینی
1392/11/9:
دیدار مدیر کل و جمعی از کارکنان اداره کل حفاظت محیط زیست استان قم با حضرت آیت الله امینی
1393/9/10:
اهداف امام حسين علیه السلام و شيوه پيگيرى
1393/8/12:
اهداف امام حسين علیه السلام و شيوه پيگيرى / آیت الله امینی
1392/7/17:
حضرت آیت الله ابراهیم امینی:
/
مهدى موعود، كى ظهور مى كند؟
1392/6/30:
حضرت آیت الله امینی:
/
کمرنگ شدن توجه به مباحث اعتقادی در نسل جوان ریشه یابی شود
1392/5/29:
حضرت آیت الله ابراهیم امینی:
/
سفيانى كه از نشانه هاى ظهور شمرده شده، كيست و قضيّه اش چيست؟
|