بازدید این صفحه: 4911 تاریخ انتشار: 1392/4/24 ساعت: 09:26:25
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
رانت خواری در اسلام ممنوع و حرام است و بیت المال نیز باید روی حساب و کتاب خرج شود.
امیرالمومنین در خطبه 224 نهج البلاغه روش مبارزه با رانت خواری را نشان داده است و هیچ کس نه قبل از او و نه بعد از او نتوانسته اینقدر شفاف این مسئله را نشان دهد.
موضوع: تفسیر
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مرجع ما، آیت الله ناصر مکارم شیرازی ظهر امروز در جمع نمازگزاران حرم کریمه اهل بیت با اشاره به آیات 28 و 29 سوره احزاب به تشریح شان نزول آنها پرداخت و اظهار داشت: بعد از اتمام جنگ با بنی قریظه، غنائم جنگی فراوانی به دست مسلمانان افتاد؛ در این هنگام برخی زنان پیامبر احساس کردند غنائم خوبی به بیت المال سرازیر شده و لذا نزد پیامبر رفته و از ایشان درخواست غنیمت کردند.
او ادامه داد: پس از این پیامبر به مدت یکماه با انها قطع رابطه کرده و منتظر نزول وحی شد و در این زمان بود که این آیات نازل شد.
این مرجع تقلید با بیان این مطلب که سعادت جاویدان و تبعیت از خدا و پیامبر با زندگی مملو از تشریفات و تجمل قابل جمع نیست، ابراز کرد: این آیات پیامهای متعددی دارد و اولین پیام آن هم این است که انتخاب کردن یکی از این دو راه منحصر به زنان پیامبر نیست.
او دومین پیام این آیات را مبارزه با رانت خواری دانست و گفت: مساله ای که امروز در رسانه ها مطرح می شود این است که رانت خواری کار بدی است و دولتها و مسوولان نباید مردم را به آن دعوت کنند.
آیت الله مکارم شیرازی با بیان اینکه رانت خواری به معنای دادن یکسری امتیازات ویژه به افراد مورد نظر است، تصریح کرد: مثال این مورد این است که دولت بخواهد کاری را به مناقصه بگذارد در این میان به دوست و آشنایی بگویند تو با این مبلغ بیا و این مناقصه را ببر یا مثلا ارز معاملاتی را در اختیار یک نفر خاص بگذارند.
او با تاکید بر اینکه سخنان وی تنها تفسیر آیات قرآن بوده و منصرف به شخص خاصی نیست، ادامه داد: یا به طور مثال شخصی به مسافرت خارجی بخواهد برود بیاید از بیت المال استفاده کرده و زن و فرزند و خویش و قوم خود را ببرد.
استاد حوزه علمیه با استناد به آیات 28 و 29 سوره احزاب عنوان کرد: رانت خواری در اسلام ممنوع و حرام است و بیت المال نیز باید روی حساب و کتاب خرج شود.
او با بیان این مطلب که امروز به معارف 1400 سال قبل قرآن بیشتر نیاز داریم، گفت: امیرالمومنین در خطبه 224 نهج البلاغه روش مبارزه با رانت خواری را نشان داده است و هیچ کس نه قبل از او و نه بعد از او نتوانسته اینقدر شفاف این مسئله را نشان دهد.
آیت الله مکارم شیرازی با تشریح داستان عقیل بن ابی طالب و آهن گداخته، یادآور شد: در تمام تاریخ کسی مبارزه با رانت خواری را به این صورت بیان نکرده است و این به این معناست که امروز رئیس دولت، وزیر و مدیران کل نمی تواند امتیازی بیش از بیت المال به اقوامش بدهد.
او به روایات دیگری از امیرالمومنین در مورد منع از برداشتن و استفاده از بیت المال اشاره کرد و افزود: واقعا ما مسلمانان باید به داشتن چنین پیشوایی افتخار کنیم که اینگونه شفاف و قاطع با مسئله رانت خواری مبارزه می کند.
مفسر بزرگ قرآن کریم با بیان این مطلب که رانت خواری در غرب امری معمول است، بیان داشت: در غرب ثروتمندان اموالی را برای پیروزی کاندیدای مورد نظر در انتخابات قرار می دهند و شخص پس از روی کارآمدن امتیازاتی را در اختیار این افراد می گذارد به همین دلیل است که دنیا خراب شده و می شود.
او ادامه داد: اگر این مسائل از زندگی مسلمانان و غیر مسلمانان رخت بر بندد، آن وقت امنیت و آرامش و نظم و عدالت حاکم می شود.
استاد درس خارج فقه خاطرنشان کرد: اگر مریض هستی و توانایی نداری اسلام اجازه افطار به تو می دهد تا زمستان قضای آن را به جای بیاوری نه آنکه هم بخوری و هم روزه دار باشی؛ کلیه مسلمانان این کار را نادرست می دانند.
او در پایان ابراز امیدواری کرد: مسوولان و سران کشورهای اسلامی از معارف نهج البلاغه و سیره علوی برای مبارزه با فساد و رانت خواری و نیز اداره صحیح کشور استفاده کنند.
کد خبر: 139242430376
1392/4/24
|