بازدید این صفحه: 3499 تاریخ انتشار: 1392/4/19 ساعت: 08:52:55
آيتالله مکارم شیرازی:
روزه را به مکتب عالی تربیت تبدیل کنید
حضرت آیتالله مکارم خطاب به مردم، به ویژه جوانان گفتند: تلاش کنید، روزه را به مکتب عالی تربیت تبدیل کنید که انسانهای کاملی در آن پرورش یابد.
موضوع: سخنرانی
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مرجع ما به نقل از خبرگزاری حوزه، معظمله عصر امروز در جلسه تفسیر قرآن کریم که در جمع زائران حرم کریمه اهلبیت در شبستان امام خمینی برگزار شد، با اشاره به تفسیر آیات 26 به بعد سوره مبارکه احزاب در ماه مبارک رمضان گفتند: این سوره در بر دارنده محتوای عمیقی در مسائل فردی و اجتماعی مردم است.
ایشان با اشاره به تقسیمبندی احکام اسلامی به سه بخش عبادات، معاملات و سیاسات اظها رداشتند: بخش نخست عبادات است که شامل نماز، روزه، حج و... است، بخش دوم معاملات که بیان کننده حدود روابط عامل بین مردم مانند تجارت، ازدواج، طلاق، وقف و... و بخش سوم، سیاسات اسلام است که شامل قضاوت، حدود، تعزیرات و... میباشد.
این مرجع تقلید با بیان این که ما باید بدانیم تمام این احکام و مقررات اسلام دارای فسلفه و مصالح است که این فلسفه به خود ما باز میگردد، افزودند: احکام اسلامی نسخههایی هستند که خداوند -بزرگ طبیب هستی- آنها را برای درمان مشکلات ما نوشته و به وسیله پیامبر خود حضرت محمد(ص) برای ما فرستاده است.
ایشان افزودند: البته برخی از این فلسفهها مانند احکام ظلم و ستم بر همگان روشن و آشکار است و برخی نیز در قرآن و کلام معصومان «علیهمالسلام» آورده شده است، گفتند: هرچه ما فلسفه احکام را بدانیم، نشاط و انگیزه ما برای عمل نمودن به آن بیشتر میشود؛ از این رو در کلمات معصومین «علیهمالسلام» فلسفههای احکام تبیین شده تا این نشاط در اطاعت فرمان خدا در میان مسلمانان وجود داشته باشد.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به فلسفه روزه در قرآن و روایات گفتند: خداوند در قرآن بیان میدارد که روزه برای شما مقرر شد، همانطور که برای پیشینیان نیز مقرر شده بود تا به تقوا برسید، تقوا به معنای سلطه بر هوای نفس و وسوسههای شیطان است؛ هرچه این حالت بیشتر باشد، تقوا نیز بیشتر است تا این که انسان به مقام عصمت برسد.
ایشان در تبیین ارتباط تقوا و روزه ماه رمضان بیان داشتند: وقتی ما روزه میگیریم، تشنه و گرسنه میشویم ولی مقاومت میکنیم، این مقاومت سبب میشود انسان در مقابل هوای نفس ایستادگی کرده و در مقابل وسوسههای شیطانی مقاومت کند؛ تقوا در وجود انسان روزهدار زنده میشود.
معظمله با بیان این که میان تقویت تقوا و روزه ماه مبارک رمضان ارتباط نزدیکی است، گفتند: تقوا بهترین توشه قیامت و سفر آخرت است که در این سفر طولانی و پر خوف و خطر، کسانی که بر مرکب تقوا سوار شده و توشه تقوا داشته باشند، به آسودگی به مقصد میرسند.
ایشان افزودند: بر اساس آیات قرآن، گرامیترین و مقربترین افراد در پیشگاه خداوند با تقواترین آنهاست؛ بنابراین، روزه هم توشه آخرت و هم موجب قرب الی الله است و انسان را به سوی بهشت هدایت میکند.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که روزه در کنار فواید معنوی، فواید مادی نیز دارد، گفتند: بر اساس سخن نبی مکرم اسلام، هر چیزی زکات دارد و زکات بدن نیز روزه ماه مبارک رمضان است. زکات موجب نموّ است، درست است که روزه انسان را لاغر میکند، ولی در جسم او نموّ ایجاد میکند.
ایشان با اشاره به روایتی از پیامبر اسلام(ص)، مبنی بر این که روزه عروق انسان را پاکیزه میکند، گفت: یکی از مهمترین مشکلات در سلامتی انسان این است که چربیها در دیواره رگها باقی میماند و موجب سکته قلبی میشود؛ با روزه گرفتن این عروق(رگها) پاکیزه میشوند و انسان را حفظ میکند.
این مرجع تقلید به فواید اجتماعی روزه اشاره کرد و گفت: بر اساس سخن امام معصوم(ع)، خداوند روزه را واجب کرد تا فقرا و اغنیا مثل هم شوند؛ در حال عادی اغنیا درد گرسنگی را احساس نمیکنند تا انگیزه کمک به نیازمندان را داشته باشند، ولی وقتی روزه گرفته و احساس گرسنگی کنند و درد نیازمندان و یتمان را احساس میکنند، این موجب میشود که در قلبشان رحمتی نسبت به نیازمندان ایجاد شود.
ایشان تصریح کردند: ماه رمضان، باید ماه محبت، عاطفه و احساسات انسانی شود. ماه رمضان باید تبدیل به ماهی شود که کمک به نیازمندان، دردمندان، زندانیان بدهکار و... درجامعه جاری شود.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با تأکید بر این که همه این فواید روزه در صورتی است که روزه انسان، روزه کاملی باشد، گفتند: بر اساس سخن امام کاظم(ع)، روزه کامل روزهای است که تنها امساک دهان از خوردن و آشامیدن نباشد، بلکه چشمان از نگاههای گناهآلود، زبان از سخنان توأم با غیبت و یا شایعه پراکنی و تهمت و دروغ. گوش و قلب، دست و پا و... روزهدار باشند.
ایشان در پایان خطاب به جوانان گفتند: تلاش کنید، روزه را به مکتب عالی تربیت تبدیل کنید که انسانهای کاملی در آن پرورش یابد.
کد خبر: 139241930349
1392/4/19
|