بازدید این صفحه: 3878 تاریخ انتشار: 1393/9/3 ساعت: 01:01:09
توصیههای پنجگانه حضرت آیت الله سبحانی برای خروج از مشکل و معضل تکفیر
حضرت آیتالله العظمی جعفر سبحانی گفت: در برخی کشورهای اسلامی متون درسی وجود دارد که پر از مطالب تحریکآمیز با هدف گرایش جوانان به تکفیر است با توجه به اینکه نسل نوپای ما میتواند تحت تأثیر این مسائل گمراهکننده قرار گیرد لذا باید اصلاحاتی بر آنها صورت گیرد.
موضوع: سخنرانی
به گزارش مرجع ما (پایگاه اطلاع رسانی مراجع شیعه) به نقل از شفقنا؛
این مرجع تقلید در مراسم اختتامیه کنگره خطر جریانهای تکفیری از دیدگاه علمای اسلام اظهار داشت: مطالب ارزندهای در این دو روز گذشته عرضه شد و به حق از سخنرانیها کمال بهره را بردیم و این مساله حاکی از آن است که تکفیر مسألهای است که به تمام معنا با قواعد اسلام سازگار نیست.
او خواستار انتشار این مقالات به زبانهای مختلف به منظور اثرگذاری در دنیای اسلام شد و گفت: بخشی از این مقالات نیز به چاپ رسیده که تقدیم میهمانان خواهد شد.
آیتالله سبحانی ضمن ارج نهادن به کسانی که دعوت این کنگره را قبول کردند به ارزیابی پدیده تکفیر و راههای برونرفت پرداخت و ادامه داد: تکفیر بلا و مصیبتی است که در جوامع مسلمان پدیدار شده و بیماری است که درمان جدی را میطلبد.
او با اشاره به ارائه راهکارهای مقابله با این فتنه در برخی مقالات گفت: این مقالات و سخنرانیها نشانگر این مطلب است که همه علمای حاضر هر نوع اشکال تکفیر را محکوم میکنند و بر این باور هستند که خداوند این مسأله را نمیپذیرد و معتقدند فقهای اسلام بر همین رویه استناد دارند و فقط محکمه شرعی میتواند یک فرد را کافر قلمداد کند یا نظر دیگری بدهد.
استاد حوزه این اجلاسیه و مقالات مطرح شده در آن را موثر و کارساز خواند و گفت: فتاوای علما هم می تواند موثر باشد به ویژه که در این زمینه اجماعی هم بین علما صورت بگیرد اما پرواضح است نمیتوان به این مقدار بسنده کرد بلکه باید برای ریشهکن کردن این پدیده برنامهریزی شده و طرح ارائه گردد.
او در ادامه به بیان توصیههای پنجگانه خود در زمینه خروج از مشکل و معضل تکفیر پرداخت و گفت: در وهله اول مسأله آگاه کردن شهروندان کشور از رهگذر رسانههای گروهی و منبرهای مساجد نسبت به خطیربودن این گرایشات تکفیری است.
آیت الله سبحانی ادامه داد: اگر منکری در جامعه وجود داشته باشد که باید برابر آن بایستیم، پس تکفیر اهل قبله بزرگترین منکر باید تلقی شود چون مسلمان برادر مسلمانش را به قتل میرساند و آن را فردی شرور توصیف میکند در حالی که شرارت و طغیانگری را باید به رژیم صهیونیستی منتسب کرد.
او در ادامه عنوان کرد: مساله دوم ترویج فرهنگ اسلام با معانی برادری و همزیستی و همبستگی بین مسلمانها و حتی همه جوامع بشری است. همانطور که علی (ع) فرمود: مردم دو گونه هستند یا همکیش شمایند یا مانند شما آفریده خداوند هستند بنابراین خون مسلمان حرمت دارد و فتنه تکفیر و جنایت آن همواره باید محکوم شود چراکه این جریانات چهره اسلام را مخدوش میکند گویی که اسلام یک دین خونآشامی است که هرگونه بوی رحمت و رأفت در آن وجود ندارد.
دبیر علمی این کنگره با اشاره به آیه «بسمالله الرحمن الرحیم» گفت: این آیه سرآغاز همه کارهاست و در آن صفت رحمانیت و رحیمیت نهفته است پس چگونه است که اسلام در نگاه تکفیریها دستور به کشتن مسلمان دیگری را میدهد.
او ادامه داد: آنچه دانشگاهها و حوزهها و مراکز پژوهشی باید انجام دهند بسیار کار ارزشمندی است فصل مشترک این مراکز بیشتر از نقاط اختلاف آنهاست.
آیتالله سبحانی اسلام را دین هدایت حول یک محور خواند و گفت: با وجود همه اختلافنظرها، اسلام همگان را حول محور وحدت دعوت میکند.
او ادامه داد: مساله چهارم این است که این کنفرانس برای ما حائز اهمیت است چون تعداد زیادی از علمای اسلام در آن حضور داشته و خطیربودن شرایط را توضیح داده است و مطمئنا این مسایل را به سمع شهروندان خود میرساند.
این مرجع تقلید ادامه داد: نباید به این جلسه اکتفا کرد، بلکه این نشستها باید به دور از گرایشهای شخصی و خواهشهای نفسانی تداوم داشته و یک هیات علمی مأمور رسیدگی به مصوبات این کنگره شود و حلقه ارتباطی بین علمای اعلام باشد.
آيتالله سبحانی تصریح کرد: این هیأت باید مصوبات را در اختیار رسانههای گروهی بگذارد تا بتواند مطالب و توصیههای خود را به اطلاع نسل جوان و اقشار مختلف مردم برساند و با مطالب گمراه کننده که تکفیریها در رسانههای خود چاپ میکنند مقابله کنند.
استاد حوزه علمیه ضمن پذیرفتن وجود اختلافنظرهای فقهی و کلامی بین مسلمانها بیان داشت: اگر بخواهیم با مذهبی آشنا شویم باید به منابع اصلی آن مذهب رجوع کنیم و البته منابعی که به قلم علمای آن مذهب نوشته شده است.
او از دلایل اصلی دوری جستن مسلمانها از یکدیگر را عدم مراجعه به منابع اصلی و کتب اصلی دانست و گفت: نباید در این مسأله سهلانگاری به خرج دهیم.
آیت الله سبحانی ادامه داد: از شگفتیهای دوره ما این است که هرازگاهی برخی از وزرای کشورهای غربی تروریسم را محکوم و کار تکفیریها را به دور از اسلام معرفی میکنند اما در عین حال برخی از اینها کار همین گروهها را در کشورهای دیگر تأیید میکنند.
او ششمین توصیه خود را به اصلاح متون درسی از مطالب تحریکآمیز با گرایش تکفیر اختصاص داد و در بیان دلیل آن عنوان کرد: نسل نوپای ما میتواند تحت تأثیر این مسائل گمراهکننده قرار گیرد و البته در برخی کشورهای مسلمان شاهد چنین متون درسی هستیم.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: در مدارس دینی میشنویم شرک پیشینیان کمتر از شرک دوره کنونی است و لذا اگر متون درسی چنین مطالبی داشته باشد، تروریسم همچنان پابرجا خواهد بود و یا اینکه در این متون مشاهده میکنیم که توسل به انبیاء و اولیاء شرک محسوب میشود و این تعبیرات را در متون درسی مقطع راهنمایی و دبیرستان برخی کشورها دیدهام.
او بیان کرد: وزارت اطلاعرسانی اجازه چاپ و انتشار این مطالب فتنهانگیز و تحریک کننده را داده است.
آیت الله سبحانی عنوان کرد: ریشههای تکفیری به درک اشتباه از مفاهیم پنجگانه ایمان، توحید، شرک، بدعت و توسل دست یافته است و لذا پیشنهاد میشود کنگرهای در باب این مفاهیم پنجگانه برگزار شود.
او ادامه داد: لزوم این کار برای آن است که بسیاری از رهبران تکفیریها آیاتی که درباره مشرکین نازل شده است را درباره پیروان قبله اجرا میکنند. این پیشنهاد ما برای حضار محترم است و از خدا میخواهیم که همه شما را حفظ کند.
کد خبر: 139393302131
1393/9/3
|