صفحه اول  اخبار اندیشه آخرین استفتائات آثار فقهی مرجع استخاره تماس با ما درباره ما
مرجع ما پایگاه اطلاع رسانی مراجع شیعه http://marjaema.com
مطالب مهم
تبلیغات
اخبار
اوقات شرعی
اخبار حوزه و دانشگاه
» تأکید نماینده مجلس بر اجرای قوانین حوزه زنان
» گزارش تصویری از مراسم عزاداری و سوگواری شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)
» پیکر آیت الله موسوی اردبیلی در حرم مطهر حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد
» بیانیه حضرت آیت الله مکارم شیرازی در پی حکم اخیر شیخ الازهر: کشتار غیر مسلمین در هر کجای دنیا شدیداً محکوم است
صفحه اول  >> آخرین استفتائات >>
مرجع ما | درباره وظیفه قضات و رسانه ها در حفظ آبروی متهمان حین رسیدگی به پرونده
بازدید این صفحه: 3455          تاریخ انتشار: 1392/2/19 ساعت: 02:19:50
پاسخ چند تن از مراجع تقلید به سؤال
درباره وظیفه قضات و رسانه ها در حفظ آبروی متهمان حین رسیدگی به پرونده

حفظ آبروی متهمان و نحوه مواجهه قضات و رسانه ها با زوایای زندگی متهم و موضوعات خارج از اتهام در قالب پرسشی از سوی شفقنا مطرح شد که مراجع تقلید و آیات عظام سیستانی، مکارم شیرازی، موسوی اردبیلی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، سبحانی و صانعی پاسخ گفته اند.

موضوع: استفتائی

متن پرسش و پاسخ مراجع عظام تقلید به این شرح است:

 

       اگر فردی مورد اتهام یا محاکمه در موردی خاص است، آیا قاضی، رسانه ها یا افراد دیگر شرعاً مجازند خارج از مورد اتهام، سوابق یا زوایای دیگر زندگی متهم را مورد کنکاش یا اعلام قرار دهند؟ آیا کسی حق دارد نسبت به او یا خانواده او متعرض آبرو یا هتک شود؟

 


پاسخ:
جایز نیست.
 
 

 

پاسخ:
به طور کلی قاضی مجتهد جامع الشرایط باید بر طبق موازین قضاء حکم کند و تفحص و یا اعلام اموری غیر از موارد اتهام از متهم شرعاً جایز نیست مگر آنکه دخالت در تشخیص اتهام و حصول علم او داشته باشد.

 

 

پاسخ:
اظهار عیوب مخفی این شخص از مصادیق غیبت محرّم است مگر دفع منکر وی، منحصر در این راه باشد. ولی در هر صورت این امر نیز مجوّز تعّرض به عرض فردی دیگر مانند خانواده اش نیست.

 

حضرت آیت الله العظمی سبحانی

پاسخ:
اگر سوابق یا زوایای زندگی او در کشف جرم مؤثر باشد می تواند در پرونده ذکر کند و مبنای حکم قرار دهد. امّا پخش آن به هر وسیله دیگر غیبت و هتک حرمت مسلمان است.

 


پاسخ:
قطع نظر از اینکه قضات در حکومت ها موظف به عمل به قانون هستند خود نمی توانند در مجازات ها و یا قصاص و حدود و تعزیر تصمیم بگیرند و مصلحت اندیشی نمایند، شرعاً امور ذکر شده حرام و غیرجایز می باشد، چون عقوبت زایده است، عقوبت زایده حرمتش مانند اصل عقوبت بدون حکم شارع، واضح و روشن است.
 

 


پاسخ:
تحقیق و تجسس از زوایای دیگر زندگی وی که ارتباطی با اتهام مورد محاکمه او ندارد و کمکی به روشن کردن آن نمی کند، جایز نیست و نباید آبروی او و خانواده اش را ببرند.

 


پاسخ:
فقط حاکم شرع و افرادی که او معیّن می کند، حق دارند نسبت به اموری که برای رد و اثبات اتهام تأثیر دارند تحقیقات کنند و در خارج از این محدوده حق تجسس و تفحص ندارند، کما این که دیگران نیز حقی ندارند و نباید خانواده متهم مورد تعرض و هتک قرار گیرند.

 

 

منبع : شفقنا

کد خبر: 1392219418
1392/2/19